EN GYNNSAM LÄRANDEMILJÖ

Skapa en gynnsam kultur för lärande

Skolan är en social intensiv miljö som kan vara ytterst utmanande när det gäller att skapa ett gynnsamt samtalsklimat och kultur för lärande. Den sociala samvaron, medvetenhet om hur vi lyssnar bidrar till en pedagogiskt gynnsam lärandemiljö.

Hur vi bemöter varandra är själva fundamentet för en god arbetsmiljö, vilket berör hela skolan, hela arbetsplatsen. Vi arbetar bland annat med det som kallas restorative justice och peace circles.  

Peace Circles (Fredscirklar) är en praktisk metod för att hantera konflikter och bygga en bättre stämning i skolor. I en fredscirkel sitter alla deltagare i en ring och delar sina tankar och känslor på ett respektfullt sätt. Moderatoren leder samtalet så att alla får möjlighet att bli hörda och förstå varandra. Genom att lyssna aktivt och visa respekt för varandras åsikter skapas en känsla av gemenskap och samarbete.

Fungerar för alla: Fredscirklar fungerar för barn i alla åldrar, från förskolan till gymnasieålder. Vi som leder har erfarenheter av att facilitera för alla åldrar. En introduktion av hur det går till görs alltid med personalen. Pedagoger, elevhälsoteam, fritidsledare och övrig personal kan delta vid en introduktion.

Effekter: Genom att använda återställande rättvisa och fredscirklar i skolor kan konflikter lösas på ett mer konstruktivt sätt, vilket minskar spänningar och främjar en mer harmonisk studiemiljö. Deltagarna känner sig mer respekterade, vilket stärker gemenskapen och ökar engagemanget i skolarbetet. Dessa metoder bidrar också till att utveckla empati och ansvarstagande, vilket är avgörande för att skapa en trygg och positiv lärandemiljö.

En verklig händelse: 

Två fritidspedagoger i södra Stockholm bad om hjälp då en konflikt riskerade att eskalera mellan två gäng, 12 killar i åldern 13 – 16 år. De fick först nåt att äta och dricka och personalen bjöd sedan in dem till att sitta i en fredscirkel. Frivillighet och att få prata till punkt utan att bli avbruten, är grundregler. Med värme och respekt, leddes de genom dialogen där alla fick komma till tals, och dela utifrån egen upplevelse. Cirkeln avslutades i närvaro av acceptans och överenskommelser. Effekten blev ökad trygghet och färdigheterna i att våga dela personligt och lyssna färdigt blir förankrade i dem själva. 

Fortbildning på avancerad nivå

Vi kommer överens om tidsperiod, omfång, syfte och målformulering.

Exempel på teman:

  • Kommunikation och relationskompetens 3.0 för lärarlaget, ledningsgruppen eller för enkilda lärare. 
  • Det svåra samtalet.
  • Den gynnsamma föräldradialogen.
  • Från konflikt till samarbete på 15 minuter.
  • Att anpassa mötet efter syftet.
  • Online-möten med kvalitet.

"En aha-upplevelse redan första veckan.."

Inga konstigheter, inga PowerPoint-bilder, inga instruktioner eller udda strategier. Vårt arbete gör skillnad direkt.

Praktisk info.

- Hur det fungerar ...

Fortbildningen genomförs som praktisk kommunikations- och ledarskapsträning. Agil, interaktiv och anpassad efter skolans miljö, behov och målsättning. Skolledning, lärare och elevvårdsteam beskriver styrkor, resurser och utmaningar med utgångspunkt i skolans eget systematiska kvalitetsarbete.

- Träna på kommunikation ...

Bemötande och hur vi kommunicerar har en omedelbar inverkan på arbetsklimatet, elevernas och lärarnas välbefinnande och resultat.

- Undersök hur det fungerar genom att boka en kostnadsfri introduktion ...

Vi garanterar värde av en introduktion oavsett om ni väljer denna fortbildning eller inte.

Välkommen att kontakta oss redan idag - skapa ett tillfälle vid en studiedag. Introduktionen pågår 45 - 120 minuter och fokuserar helt på era önskemål.